måndag 24 september 2012

All min kärlek till jocke bergOch den låt och musik han skrivit till Petra Marklund. KÄRLEK.

lördag 15 september 2012

Mitt hjärta blöder

Att kliva in i ett tyst ochhem. Saknaden som uppstår är outhärdlig. Mina fina katter har alla fått somna in. Det hela började med att min akilles mådde hemskt dåligt. Han skakade på huvudet, nyste drack mycket vatten och sova hela dagarna Hans buk hade blivit stor och resten av katten hade magrat av, han bajsade löst.  Jag googlade och googlade och blundade för det som hela tiden e väl e om fram. Där stod det med stora bokstäver om och om igen det tre bokstäver som jag fasar över FIP.  Det kunde väl ändå inte vara sant. Ska min lilla älskling ha drabbats av denna hemska obotliga dödliga sjukdom? Som dessutom är otroligt smittsam.( Gemom kattlådan)  In till veterinären där de fastställde den diagnos som jag hade fasat över. Min lilla maine coon som bara blev 5 månader fick somna in av denna hemska sjukdom. oron över de andra katterna kändes i hela kroppen. Min akilles drabbades av VÅT FIP. vilken är otroligt smittsam just vid avföringen. och Mina älsklingar delade låda. Och samma kväll som akilles somnat in visade min fina Gonza och  sigge dessa hemska symptom och hela min värld rasade min sigge hade med blod i avföringen så jag fick in med dem och låta dem somna in. Denna sukdom  blir enligt veterinären vanligare och vanligare och kattuppfödarens madröm och hemlighet. Denna sjukdomen gjorde så att jag fick ta bort något jag älskade. Något som gjorde mig till just mig. Nu finns dem inte längre här hos oss. Vi grubblar över vart den kommer ifrån ? arvet? någon som ljugit och lurat ? Saknden är enorm!!
FIP - en lömsk sjukdom »»
Smittämne
FIP orsakas av ett coronavirus. Det finns en mängd olika stammar av detta virus som skiljer sig åt i sin förmåga att framkalla sjukdom. Coronaviruset muterar lätt så att nya stammar ständigt uppstår. Stammar som främst infekterar tunntarmen kallas FeCV (felint enteriskt coronavirus). Stammar som ger FIP kallas FIPV. Då dessa stammar inte kan skiljas åt med vanliga tester används samlingsnamnet FCoV (felint coronavirus). Man trodde tidigare att FIP bröt ut när en katt blev smittad med FIPV-varianten av kattens coronavirus. Problemet med denna teori är att endast ett fåtal av alla de katter som insjuknar i FIP har varit i kontakt med FIP-sjuka katter. Forskarna tycks numera vara överens om att FIP främst uppstår då ofarliga stammar av FCoV muterar till en mer aggressiv FIPV-variant hos den enskilda katten. Detta innebär att alla katter som bär på coronavirus riskerar att viruset ska mutera till en farligare variant och att FIP ska bryta ut. Tack och lov sker detta ganska sällan.

Förekomst
FCoV är väldigt spritt i kattpopulationen. I USA har man funnit att ca 25% av alla katter i enkattshusåll och över 75% av alla katter i flerkattshushåll har antikroppar mot FCoV. FIP drabbar förmodligen mindre än 1% av hela kattpopulationen medan ca 5% av alla katter i flerkattshushåll drabbas. Med andra ord utvecklar bara en liten del av de katter som smittats av viruset sjukdom.

Sjukdomsförlopp
FeCV

FeCV är begränsat till tarmen där det förökar sig i tunntarmens slemhinna och orsakar en temporär destruktion av celler i tarmluddet. Katter som smittas med FeCV kan få lätt feber och mild till allvarlig diarré. Ofta är infektionen helt symptomlös.

FIP
FIPV kan föröka sig inuti kroppens immunförsvarsceller, i de så kallade makrofagerna. Inuti makrofagerna sprids viruset genom lymf- och blodbanorna vidare till andra organ. Om FIP ska utvecklas eller inte beror framförallt på aggressiviteten hos virusstammen och kattens immunförsvar. Katter med ett starkt cellförmedlat immunförsvar kan bättre stå emot infektionen. Utbrott är vanligast hos katter mellan 3 månaders och 3 års ålder, dvs unga katter som inte längre har en skyddande immunitet från moderns mjölk och som ännu inte har ett fullt utvecklat eget immunförsvar. Efter 10 års ålder är katterna också mer känsliga, troligen på grund av att immunförsvaret då börjar bli sämre hos den åldrande katten. Infektion med FIPV kan få tre olika förlopp. Tillfrisknande Katter med ett mycket starkt cellförmedlat immunförsvar kan motstå infektionen och göra sig av med viruset. En del av dessa katter som tillfrisknar kan dock fortfarande bära på viruset. En sådan katt kan utveckla FIP om den utsätts för stress, eller någon sjukdom, som sätter ned immunförsvaret.

Våt FIP
Katter som inte svarar på infektionen med ett cellförmedlat immunförsvar utan bara bildar antikroppar utvecklar så kallad våt FIP. Komplex av virus och antikroppar samlas runt blodkärlen och orsakar där en inflammation. Inflammationen runt de små kärlen leder till utträde av vätska till buk-och brösthåla. Detta vätskeutträde är det mest typiska symptomet på FIP. Buken förstoras av vätskan som samlas medan resten av katten blir allt magrare. Vätskeutträde till brösthålan kan leda till andningsbesvär. Hankatter kan få en förstorad pung på grund av vätska som kommer från bukhålan. Vid båda formerna av FIP tappar katten matlusten, den blir magrare, tröttare samt får feber som inte påverkas av antibiotika. De flesta katter som får våt FIP dör inom två månader efter att symptom börjat uppträda.

Torr FIP
Katter som delvis svarar med ett cellförmedlat immunförsvar utvecklar torr FIP. Dessa katter står emot infektionen något bättre så att förloppet blir långsammare. Vid torr FIP får man infiltrat av celler i olika organ där de orsakar lokal förstörelse av vävnaden så att organen inte kan fungera normalt. Symptomen är mer diffusa vid torr FIP. Man kan få symptom från olika organ beroende på var inflammationshärdarna satt sig. Detta innebär att man kan få en rad olika symptom som kan förväxlas med många andra sjukdomar. De vanligaste sätena för inflammationshärdarna är ögon, hjärna, och inre organ. I upp till 10-25% av fallen angrips hjärnan vilket ger symtom som vinglighet, beteendeförändringar och kramper. Torr och våt FIP kan förekomma tillsammans i en blandform.

onsdag 5 september 2012

tand

lilla ellesas tand snart poppat upp helt! fina lilla barn!den sötaste bebis jag vet! vad händer idag då? får se. h s föräldrar  saknade deras barnbarn så de kommer nog!

ha an bra dag

tisdag 4 september 2012

Uttråkade

Usch vad tråkigt det är att vara sjuk. Hela familjen är förskylda här, willes andra vecka på inskolningen fick vi skjuta upp med. Dör av uttåkning. Vill ju titta på köksgolv, möbler till huset! Vi har inte ens orkat åka till apoteket själva utan fick be Henrics mamma om det!
Men vad man!

Nu ska vi friskna till!